Een stofzuiger moet veel wattage hebben, anders zuigt ie niet goed. Denk je dat? Lees dan vooral verder. Want anno 2017 zijn het juist de zuinige stofzuigers met energielabel A die in stilte je huis brandschoon zuigen. Een energieslurpende, herriemakende stofzuiger is echt iets van de jaren ’90.

stofzuigers-met-zak

Hier vind je traditionele stofzuigers met snoer en stofzak. Je treft dus geen zakloze, of snoerloze stofzuigers aan. Het is de klassieke stofzuiger met zak, maar in een modern jasje. Vind via onze keuzehulp de stofzuiger met stofzak die helemaal past bij jou.

Best verkochte stofzuigers met zak


Zoekfilter keuzehulp

Vind de beste stofzuiger met zak die aansluit bij jouw wensen en budget. Klik op een van onderstaande links om direct het specifieke aanbod te bekijken, super handig:

Waar op letten bij kopen van stofzuiger met zak

Oke, je wil graag een stofzuiger met zak kopen. Logisch, want daarom ben je op deze pagina.

Maar waar moet je op letten als je een nieuwe stofzuiger met stofzak gaat kopen. Goeie vraag en daar ga ik je mee helpen.

Misschien handig, misschien niet. Maar ik wil je wat vertellen over mijn stofzuiger aankoop:

Ik heb laatst namelijk ook een nieuwe stofzuiger gekocht. Laten we het daar even over hebben, als je het goed vindt 🙂

Mijn eerste stofzuiger

Mijn eerst stofzuiger was een lichtgele Bosch BSG 1922, spuuglelijk. Deze is met mijn verhuizing kapot gegaan, omdat ik ‘m gebruikt heb bij het opzuigen van fijn stof. Een piepende stofzuiger zonder zuigkracht was het resultaat.

Het werd dus tijd voor een nieuwe. En alhoewel het een vervelende onvoorziene kostenpost is, biedt dit wel de kans om gelijk een goede nieuwe stofzuiger te kopen.

Hmm…

Ik ben dus eerst bij mezelf nagegaan wat voor stofzuiger ik het liefste zou willen hebben. En ik heb me afgevraagd wat voor nadelen mijn oude stofzuiger heeft.

Ok, ik kwam uiteindelijk in mijn hoofd op het volgende lijstje uit:

 • Niet duurder dan 150 euro
 • Stofzuiger met stofzak en snoer
 • Snoer moet lang genoeg zijn
 • Degelijk merk (Philips, Bosch, Miele)
 • Geschikt voor mijn PVC en laminaat vloer (harde vloer dus)
 • Moet ook de voordeurmat schoon krijgen
 • Met accessoires en hulpstukken
 • Energielabel A, dus een zuinige stofzuiger
 • Niet al te zwaar en niet al te groot
 • Liefst wat gematigd lawaai

Zoals je ziet, het is een behoorlijk lijstje. Maar hiermee kon ik wel gericht zoeken. Ik kwam uiteindelijk via Stofzuigerstore.nl (deze site vind ik zelf heel handig, omdat je goed kunt filteren op wensen) terecht bij een aantal stofzuigers die voldeden aan mijn wensenlijstje.

Ik ben vervolgens op YouTube filmpjes gaan opzoeken van deze stofzuigers. Ik heb wat klantbeoordelingen gelezen. En binnen een uur wist ik welke stofzuiger het moest worden.

Ik heb uiteindelijk gekozen voor de Philips FC8723/09 Performer Expert. Mede door de goede reviews heb ik deze gekocht. Hij zit wel precies boven in mijn budget, zal je net zien, maar dan heb je ook wat.

Ik heb de stofzuiger nu een paar weken. En het is echt een verademing. Mijn vorige stofzuiger was een jaar of zes oud. En het is te merken dat ook stofzuigers met hun tijd meegaan. Mijn stofzuiger is super stil, voelt solide aan en heeft een lang snoer. Energielabel A en eigenlijk voldoet het aan alles van mijn wensenlijstje.

Good for me, maar nu terug naar jou.

Met bovenstaande anekdote hoop ik je duidelijk te maken dat het best handig is om te weten waar je naar zoekt. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan als je de stofzuiger eenmaal in huis hebt.

Dus, waar moet je nu precies op letten als je een stofzuiger gaat kopen. Geen idee waarschijnlijk, want een stofzuiger kopen doe je nu eenmaal niet elke dag.

Laten we de belangrijkste punten even doornemen.

Best verkochte stofzuigers met zak


Hier begint de koopgids

Wat voor type vloer?

Gelijk een hele belangrijke. Heb je een harde vloer, zoals hout, laminaat of PVC? Of heb je laag- of hoogpolig tapijt of een ander soort stoffen vloerbedekking. Of misschien heb je het wel allebei. Het is momenteel heel modern om een vloerkleed te hebben op je licht eiken vloer bijvoorbeeld.

De meeste stofzuigers weten wel raad met zowel harde als zachte vloeren. Maar er zijn ook stofzuigers die specifiek bedoeld zijn voor een bepaald soort vloer. Heb je bijvoorbeeld hoogpolig tapijt door heel je huis liggen. Dan is het verstandig om hier een specifieke stofzuiger voor aan te schaffen.

Maar aangezien de meeste mensen diverse vloeren hebben liggen in huis, is het aan te raden om een alleskunner aan te schaffen.
Hoe weet je nu waar welke stofzuiger goed in is?

Dit kun je vinden op het energielabel van de stofzuiger. Naast het energieverbruik wordt namelijk ook aangegeven welke prestatie de stofzuiger levert op tapijt en harde vloeren. Op het label wordt ook het geluidsniveau getoond en de klasse van heruitstoot van stof.

De prestatieklasse wat betreft vloeren bestaat uit de letters A t/m G. Hierbij is A een goede score en G een slechte score.

Hecht je dus waarde aan een bepaalde type vloer, zorg dan dat je stofzuiger op het label een A, B of C heeft staan. Zo weet je zeker dat je stofzuiger jouw type vloer goed schoonzuigt.

Heb je huisdieren ja of nee?

Ligt er niet alleen stof in je huis, maar ook hele plukken haar omdat Fikkie of Minoes hopeloos in de rui zijn? Ja, zorg er dan voor dat je stofzuiger raad weet met honden- en kattenharen. Want er is niets zo vervelend dan dat je rollen haar voor je uit schuift tijdens het zuigen. En dat de mond van je stofzuiger de plukken haar niet goed opzuigt zodat de helft aan je mondstuk blijft hangen.

Waar moet je op letten als je dierenharen goed wilt opzuigen?

Let dan op het woordje “turboborstel”. Deze borstel is jouw geheime wapen om alle haren met een beweging uit je tapijt te zuigen. De turboborstel is namelijk een mondstuk waarin roterende borstels zitten. Deze borstels draaien tegen de richting in. Hierdoor worden haren de zuigmond in getrokken en direct afgevoerd, zo je stofzak in. Hatse!

Heb je geen huisdieren? Of heb je alleen een goudvis? Ja, dan denk je dat je geen last hebt met haren op de grond. Maar, wij mensen laten natuurlijk ook wat haar achter op een dag. Zeker mensen met lange haren. Het meeste haar valt op de grond en als het op de bank ligt, dan nog pak je de haar van de bank en gooi je het op de grond. Dat doen we allemaal, want we moeten toch nog stofzuigen. Niet?
En vooral die lange krulharen zijn heel irritant. Een turboborstel biedt dan ook uitkomst. Heb je dus een partner of iemand in je gezin met lastige haren die op de grond slingeren. Kijk dan stiekem naar een turboborstel die eigenlijk bedoeld zijn voor dierenharen, haha 😉

Snoerlengte en actieradius

Ja, deze is heel belangrijk. Althans, dat vind ik zelf. Want als ik ga stofzuigen wil ik niet na een paar meter alweer van stopcontact moeten verwisselen.

Een beetje lang snoer voor een stofzuiger is een meter of 8, ja dat is wel echt het minimale. Wil je met verstand op 0 kunnen stofzuigen, pak er dan een van 12+ meter. Hangt natuurlijk wel van het formaat van je huis af.

Goed punt.

Want als je in een grote villa woont heb je meer meters nodig. Heb je een klein appartementje, dan voldoet een snoer van 6 meter al.

En snoerlengte zegt niet alles. Let ook op de lengte van de stofzuigerstang, of noem jij het een stofzuigerslang? Deze, de lengte van je stofzuiger en de lengte van het snoer vormen tezamen de actieradius van de stofzuiger.

Het kan dus zijn dat een stofzuiger met een snoerlengte van 7 meter een langere actieradius heeft dan een stofzuiger met een snoerlengte van 9 meter. Dat komt dan omdat waarschijnlijk de telescoopbuis van de stofzuiger langer kan uitschuiven.

Nu we het toch over het snoer hebben.

Wat voor oprolmechanisme wil je graag. Wil je dat je aan het snoer moet trekken om het snoer op te laten rollen? Of druk je liever met je voet op een pedaal waardoor je met genoegen bekijkt hoe het snoer je stofzuiger in schiet.

Sommige stofzuigers hebben trouwens de eigenaardige eigenschap om het snoer in te rollen tijdens het stofzuigen. Mijn oude Bosch had daar een handje van, heel irritant. Ik heb er uiteindelijk een wasknijper opgedaan, dat voorkwam het oprollen.

Lengte en gewicht van de stofzuigerslang

Bij vrijwel alle stofzuiger kun je de stang uitschuiven. Per merk is het weer anders hoe je dit doet. Maar het gaat om hoe ver je de stofzuigerstang kunt uitschuiven. Als je lang bent, is dit een hele belangrijke. Je wil namelijk niet tijdens het stofzuigen de hele tijd voorovergebogen staan. Let er dus op hoe ver je de telescoop uit kunt schuiven.

Een ander puntje om op te letten is het gewicht van de stang. Sommige mensen vinden het namelijk vervelend als de slang te zwaar is. Helaas wordt het gewicht van de stang nooit vermeld in webshops. Hiervoor zul je toch specifiek navraag moeten doen. Of even langs de Media Markt gaan om te voelen.

Wat is je budget?

Een hele belangrijke natuurlijk. Wat denk je uit te gaan geven voor je stofzuiger. Ik zelf dacht eerst aan 100 euro. Maar het werd uiteindelijk 150 euro.

Ik vind wel dat het belangrijk is om goede spullen in huis te hebben. Zeker als het om spullen gaat die je een jaar of vijf wil gebruiken. En helemaal als het om spullen gaat die je vrij vaak gebruikt. Dat moet gewoon goed zijn. En duur hoeft niet perse garant te staan voor goed. Maar ik denk dat een stofzuiger van 80 euro niet echt veel soeps kan zijn.

Voordat je weet wat je budget is moet je denk ik eerst bij jezelf nagaan wat je belangrijk vindt. Uiteindelijk komt daar een gemiddelde prijs uit rollen. Dat werkt beter dan andersom.

Gemiddeld kost een stofzuiger trouwens tussen de 100 en 150 euro. Hele dure stofzuigers zitten in het segment van de 350 – 400 euro.

Geluidsniveau van de stofzuiger

Dat een stofzuiger geluid of zelfs lawaai maakt weten we allemaal. Maar de mate van het geluid hangt af van het soort stofzuiger.

Als we kijken naar het aantal decibel spreken we tot 70 dB van een stille stofzuiger. Tussen de 70 en 80 dB is normaal en alles boven de 80 dB valt in de categorie luid. Zoek je dus een stille stofzuiger? Kies er dan eentje van bijvoorbeeld 69 dB.

Het wil niet zeggen dat een stille stofzuiger weinig zuigkracht heeft. Er zijn hele stille stofzuigers te koop die je tapijt brandschoon krijgen. En er zijn ook stofzuigers die enorm veel lawaai maken, maar nog geen veertje van de vloer krijgen.

Energieklasse en energieverbruik

Het zou mooi zijn als je nieuwe stofzuiger een beetje zuinig is. En gelukkig zijn de meeste nieuwe modellen stofzuigers erg zuinig. Ze pronken met een energielabel A.

De energieklassen van stofzuigers lopen van A t/m G. Waarbij G dus de minst zuinige is. Vroeger dachten mensen dat een stofzuiger met hoge wattage garant staat voor goede zuigkracht. Dit is vandaag de dag niet meer zo.

Een stofzuiger van 800 watt kan net zo goed stofzuiger als een stofzuiger van 1200 watt. Sterker nog, hij kan zelfs nog beter zuigen. Een hoog wattage betekent namelijk niet dat dit ook een beter schoonmaakresultaat oplevert.

Stofallergie en HEPA-filters

Heb jij of iemand anders in je gezin last van stof, bijvoorbeeld omdat diegene astma heeft? Dan doe je er goed aan om een stofzuiger met een goede HEPA-filter aan te schaffen.

Een stofzuiger zonder stoffilter stoot namelijk heel fijn stof uit tijdens het stofzuigen. En dit kan voor mensen met allergieën erg vervelend zijn.

Kies daarom voor een HEPA 13 of HEPA 14 filter. Dit filter voorkomt dat stof in je kamer wordt teruggeblazen.

Er bestaan verschillende soorten HEPA-filters met diverse filterklassen.

 • HEPA 14: 99,995% filtering
 • HEPA 13: 99,95% filtering
 • HEPA 12: 99,5% filtering
 • HEPA 11: 95% filtering
 • HEPA 10: 85% filtering

Formaat en gewicht

Zoek je een kleine, compact en lichte stofzuiger? Of heb je liever een robuuste stofzuiger met grote inhoud. Het is maar net wat je wil.

Een kleine stofzuiger is vaak licht in gewicht (handig voor op de trap) en makkelijk op te bergen. Dat is vooral handig als je niet zoveel ruimte hebt om een stofzuiger kwijt te kunnen. Het nadeel is alleen wel dat eventuele accessoires vaak niet in de stofzuiger bewaard kunnen worden. En dat de stofzak inhoud relatief klein is. Je zult dus eerder je stofzak moeten verschonen.

Een grote stofzuiger heeft als voordeel dat je accessoires netjes kunt opbergen en dat de capaciteit van de stofzuigerzak groot is. Het nadeel is dan natuurlijk dat de stofzuiger meer ruimte inneemt, in je trapkast bijvoorbeeld. En dat je de stofzuiger minder makkelijk mee de trap op en af neemt.

Een lichte stofzuiger heeft een gewicht van rond de 4,5 en 5 kg. Een zware stofzuiger is zo’n 8 kg.

Waar zit het handvat

Ja, zelfs hier wordt over nagedacht bij stofzuiger. Want het handvat, waar zit deze. Vaak tref je het handvat aan bij de voorkant van de stofzuiger, daar waar ook de aansluiting van de stofzuigerslang zich bevindt.

Maar je hebt ook stofzuigers met een handvat bovenop de stofzuiger. Dat heb ik zelf ook, en ik moet zeggen dat het erg handig is als je de stofzuiger de trap op tilt.

Je hebt ook stofzuigers met een handvat aan de stofzuiger stang. Sommige mensen vinden dit heel fijn werken. Andere vinden het maar niks.

Welke accessoires vind je belangrijk?

Wil je dat je nieuwe stofzuiger met zak volledig geleverd wordt met hulpstukken en andere accessoires? Dat is natuurlijk wel zo handig.

Wat kan er allemaal meegeleverd worden? Denk bijvoorbeeld aan:

 • Combiborstel
 • Parketborstel
 • Turboborstel
 • Kierenzuigmond
 • Meubelzuigmond
 • Reliëfborstel
 • Stofzakken
 • HEPA-filters

De meeste stofzuigers worden standaard geleverd met een paar borstels en zuigmonden. Bij sommige stofzuigers ontvang je ook direct een aantal stofzakken en filters cadeau. Dan ben je gelijk voor een tijdje compleet.

Opvangcapaciteit van de opvangzak

Welk formaat stofzak wil je? Moet deze groot zijn, of maakt het je niet uit. Welk formaat voor jou wenselijk is hangt af van diverse factoren. Hoe vaak stofzuig je, hoeveel vuil ligt er op de grond, heb je huisdieren?

Gemiddeld heeft een stofzuiger een opvangcapaciteit van 3 liter. Kies je voor een kleine stofzuiger, dan heb je vaak ook een kleinere opvangcapaciteit. En vise versa.

Wendbaarheid van de stofzuiger

Dit is iets wat je over het hoofd kan zien. Maar de wendbaarheid van je stofzuiger is heel belangrijk.

Want, kan je stofzuiger over zijn eigen snoer rijden? Valt de stofzuiger makkelijk om? Volgt de stofzuiger je goed?

Het klinkt heel stom, maar je kan je echt enorm storen aan een stofzuiger die elke keer omvalt bij het maken van een bochtje. Of een stofzuiger die blijft hangen achter het snoer dat op de grond ligt. Het zijn de kleine dingen die het doen. Je vindt vaak in klantbeoordelingen terug hoe mensen de wendbaarheid van de stofzuiger ervaren.

Welk soort stofzuiger met zak?

Even wat vakjargon. Wil je een sledestofzuiger of een ketelstofzuiger. Ken je zo’n stofzuiger met een gezichtje erop, een Henry. Dat is een ketelstofzuiger. Alle andere stofzuigers zijn sledestofzuigers, dit zijn ook gelijk de stofzuigers die het grootste aanbod hebben.

Andere kleine dingen om nog op te letten

Hierbij nog een lijstje met dingen waar je op kunt letten bij het zoeken van jouw ideale stofzuiger met zak:

 • Maakt de stofzuiger en zuigmond geen krassen
 • Wordt de stofzuiger geleverd met stofzuigerzakken
 • Handzaamheid voor op de trap
 • Waar moet ik de accessoires opbergen
 • Bediening van harde naar zachte ondervloer (tapijt en laminaat)
 • Hoogte zuigmond voor onder bank en kasten
 • Gebruiksgemak van de instellingen
 • Indicator wanneer stofzak vol is
 • Kan ik zelf de zuigkracht regelen

Veel succes met je zoektocht. Heb je een vraag? Stel ‘m hieronder in de reacties.

Best verkochte stofzuigers met zak2 reacties

Carla · 25 maart 2018 op 11:52

Goede , uitgebreide en duidelijke informatie!Dankuwel…grtjs Carla

  Alex Meyer · 25 maart 2018 op 17:15

  Beste Carla,

  Dankjewel voor het compliment. Ik ben blij dat je er wat aan hebt gehad. Welke stofzuiger gaat het worden? Groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *