Welke draadloze stofzuiger kopen?

Voor de snelle stofzuigklus biedt de steelstofzuiger met accu uitkomst. De compacte stofzuiger is wendbaar, licht van gewicht, vaak draadloos en makkelijk om op te bergen. Toch kleven er ook wat nadelen aan, zoals een relatief lagere zuigkracht en klein stofreservoir. Lees meer tips en advies en vind jouw beste steelstofzuiger.

Een steelstofzuiger is een draadloze stofzuiger met een accu.


Beste KoopDyson Cyclone V10 Absolute

Dyson-Cyclone-V10-Absolute-steelstofzuiger

Onze aanrader voor een complete draadloze steelstofzuiger

De Dyson Cyclone V10 Absolute maakt stofzuigen leuk. Het voelt bijna niet meer als een vervelende klus om te doen. Deze draadloze stofzuiger kan 45 – 60 minuten onafgebroken stofzuigen op één acculading. De accu is in 3,5 uur volgeladen. Met de krachtige motor kun je elk vloertype stofzuigen en ook voor houten vloeren is deze Dyson geschikt dankzij de meegeleverde parketborstel.

In een handomdraai tover je de stofzuiger in tot een kruimeldief met het handige opzetstuk, perfect om meubels of je auto mee te stofzuigen. De steelstofzuiger biedt hoog gebruiksgemak alleen is het jammer dat je de opbergstukken niet altijd bij de hand hebt met deze compacte stofzuiger. Maar deze Dyson wordt dan ook geleverd met een hele hoop handige accessoires voor elke schoonmaakklus

Het stofreservoir heeft een ruime inhoud en is gemakkelijk om te legen. Daarnaast ligt de Dyson prettig in de hand, is enorm wendbaar en heeft een uitstekende zuigkracht. Uit de vele positieve klantbeoordelingen blijkt dat de gebruikers zeer tevreden zijn en lovend zijn over de prestaties van deze stofzuiger. Het complete pakket dat deze Dyson Cyclone V10 Absolute biedt vertaalt zich wel in een relatief hoge prijs, maar dat is het zeker waard!

 • Accuduur: 45 minuten
 • Stofreservoir: 0,75 liter
 • Gewicht: 2,66 kilo
 • Geluid: 87 dB
Bekijk de Prijs
Coolblue

Waar moet je op letten?

1. Wat is een steelstofzuiger?

Een steelstofzuiger is een (draadloze) stofzuiger waarbij de motor in de steel van de stofzuiger verwerkt is. Je hebt dus geen stofzuiger die gehoorzaam achter je aan rolt. De motor van de stofzuiger kan in het handvat bevestigd zijn, zoals bij een Dyson steelstofzuiger, of halverwege de stofzuigbuis.

steelstofzuigers-verschillende-merken

Steelstofzuigers zijn wendbaarder dan gewone stofzuigers en bieden veel bewegingsvrijheid.

Kenmerken:

 • Wendbaar
 • Vaak draadloos
 • Klein stofreservoir
 • Licht van gewicht
 • Makkelijk op te bergen

cycloon-steelstofzuiger-stofreservoir

Een steelstofzuiger is zowel een zakloze stofzuiger als een draadloze stofzuiger omdat de meeste namelijk beschikken over een accu. In de stofzuiger bevindt zich namelijk een stofreservoir waarin het stof opgevangen wordt door middel van cycloontechnologie. De vuile lucht wordt aangezogen door de zuigmond en draait rond als een tornado in het reservoir waardoor stof van de lucht gescheiden wordt. De schone lucht verlaat vervolgens door het uitblaasfilter de steelstofzuiger.

De meeste steelstofzuigers zijn draadloos en beschikken over een accu. Heb je liever een snoer, dan kun je ook kiezen uit steelstofzuigers met snoer. Maar het aanbod hiervan is wel een stuk kleiner.

steelstofzuiger-als-tweede-stofzuiger

Een steelstofzuiger pak je er makkelijk even bij.

Een draadloze stofzuiger is het meest geschikt om even snel te stofzuigen. Je kunt er dus niet een hele woning in een keer mee stofzuigen. Dat komt door de kleinere opvangbak voor het stof en door de beperkte accuduur van de stofzuiger. De meeste mensen gebruiken dit type stofzuiger dan ook als ’tweede stofzuiger’, het is dus een stofzuiger voor erbij. Maar de steelstofzuiger wordt ook veel gebruikt in appartementen of kleine eengezinswoningen.

Waar is een steelstofzuiger handig voor?

Wat moet je met een snoerloze stofzuiger? Je kunt een de stofzuiger bijvoorbeeld op de eerste verdieping plaatsen. Hierdoor hoef je de normale en zwaardere sledestofzuiger niet steeds naar boven te tillen om de bovenetages te stofzuigen. In plaats daarvan kun je snel de steelstofzuiger erbij pakken om de badkamer haar-vrij te maken of om even de slaapkamer te stofzuigen zonder dat het al te veel tijd kost en dat is echt fijn.

Een steelstofzuiger scheelt je een hoop tijd, want je pakt ‘m er snel even bij.

Je kunt de stofzuiger ook paraat hebben staan op de begane grond om even wat vuiligheid op te zuigen. Bijvoorbeeld als er per ongeluk wat gekruimeld is bij de eettafel, of wanneer je wat honden- of kattenharen wilt opzuigen die hier en daar op de grond liggen.

dirt-deveil-steelstofzuiger-kruimeldief

Snel wat kruimels opzuigen met de geïntegreerde kruimeldief.

Het is prettig dat je met een accu stofzuiger efficiënt kunt stofzuigen zonder dat het al te veel gedoe is. Je pakt een steelstofzuiger er dus veel sneller bij dan een normale stofzuiger. Daarnaast is het ook aangenaam dat de meeste steelstofzuigers voorzien zijn van een kruimeldief functie. Zo kun je eenvoudig je meubilair stofzuigen of bijvoorbeeld de binnenkant van je auto. Dat is echt heel handig!

2. Voor- en nadelen

Laten we de voor- en nadelen doornemen van een steelstofzuiger. Dan kun je bepalen of een stofzuiger zonder snoer interessant is voor jou.

Voordelen:

 • Meer vrijheid bij het stofzuigen.
 • Licht van gewicht en wendbaar.
 • Makkelijker stofzuigen op de trap.
 • Geen snoer meer die in de weg zit.
 • Zuiniger in gebruik dan een gewone stofzuiger
 • Sommige steelstofzuigers beschikken over een kruimeldief.

Nadelen:

 • Accuduur is beperkt.
 • Aanschafprijs ligt een stuk hoger.
 • Minder krachtig dan een stofzuiger met snoer.
 • Opvangcapaciteit is relatief klein, dus vaak legen.
 • Zuigkracht is lager dan een gewone stofzuiger.

3. Voor wie is een steelstofzuiger geschikt?

Een steelstofzuiger is geschikt voor diverse doelgroepen. Laten we een paar situaties doornemen.

stofzuige-onder-bank-steelstofzuiger

Kleine woonruimtes

Als je respectievelijk klein woont kan een gewone sledestofzuiger overbodig zijn. Door het kleine woonoppervlak heb je de capaciteit van een grote stofzuiger misschien niet nodig. Daarbij komt dat je mogelijk geen ruimte hebt om een normale stofzuiger op te kunnen bergen. In deze situatie biedt een steelstofzuiger uitkomst. De stofzuigers zijn ideaal voor het stofzuigen van kleine ruimtes en nemen veel minder ruimte in.

Stofzuigen van meerdere etages

Daarnaast kan het ook zijn dat je het gezeul met je stofzuiger zat bent. Zeker als je woning meerdere verdiepingen telt is het vervelend om je stofzuiger alle trappen op- en af te sjouwen. Maar het is ook zo wat om op elke verdieping een grote stofzuiger te plaatsen. Want waar laat je de stofzuiger op al de verdiepingen? Ook hier biedt de compacte vormgeving van een steelstofzuiger voordelen. Plaats op de eerste of tweede verdieping een stofzuiger zonder snoer en gebruik deze om de slaapkamers, badkamer en de zolder schoon te maken.

stofzuigen-plinten-en-trap-met-steelstofzuiger

Trap stofzuigen

De trap wordt intensief gebruikt in huis, maar het stofzuigen van de trap is een vervelende klus. Met een hand moet je de stofzuiger vasthouden en met de andere de slang. Het is vaak gedoe en je hebt kans op beschadigingen aan je stofzuiger, de muur of de traptreden. Een steelstofzuiger is licht en wendbaar en dus makkelijker om te gebruiken op de trap. Bovendien heb je geen lastig snoer om mee rekening te houden. Als je kiest voor een stofzuiger met kruimeldief in één, dan kun je de steel van de stofzuiger afhalen waardoor je een super compacte stofzuiger hebt om je traptreden stofvrij te maken. Gebruik een klein opzetstuk en je komt in alle hoekjes.

Auto stofzuigen

De auto mag op zijn tijd ook schoon gemaakt worden. Een normale stofzuiger met snoer is een onhandig apparaat om te gebruiken bij het stofzuigen van het interieur van de auto. Ten eerste moet je een verlengsnoer erbij pakken en de stofzuiger zelf staat of op straat of op de bekleding van de autostoelen. Allemaal niet prettig. Ook in deze situatie biedt de steelstofzuiger weer uitkomst. Simpelweg omdat deze stofzuiger licht, compact en snoerloos is. Maar toegegeven, de slang van je oude stofzuiger weet op plekken te komen waar een draadloze stofzuiger weer niet kan komen. Bijvoorbeeld tussen en onder de stoelen van de auto.

steelstofzuiger-auto-stofzuigen

4. Hoe lang kun je stofzuigen?

Elk voordeel kent zijn nadeel. Dat geldt dus ook voor draadloze steelstofzuigers. Deze stofzuigers met accu hebben natuurlijk het nadeel dat de accu opraakt bij gebruik. Hoe lang duurt het voordat de accu leeg is van de stofzuiger? Dat hangt af van een aantal factoren:

 • Ingestelde zuigkracht: Hoe hoger de zuigkracht hoe eerder de accu leeg is. Het stofzuigen van tapijt kost meer kracht dan het stofzuigen van PVC of laminaat. Gebruik je de turbostand op de steelstofzuiger, dan trekt dit de accu veel sneller leeg.
 • Merk en type steelstofzuiger: Sommige steelstofzuigers kunnen 15 minuten stofzuigen terwijl andere het bijna een uur volhouden.

Een gemiddelde steelstofzuiger kan ongeveer 15-30 minuten stofzuigen op een volgeladen accu. Let op dat genoemde gebruikstijden van steelstofzuigers in de winkel altijd onder de meest gunstige omstandigheden zijn. Dat betekent dus in de laagste stand en zonder opzetstuk.

Verwisselbare accu’s

Sommige steelstofzuigers hebben een verwisselbare accu. Je kunt dus extra accu’s bijkopen die je kunt verwisselen als de ene accu leeg is. De Bosch Unlimited is bijvoorbeeld zo’n oplaadbare stofzuiger met verwisselbare accu. Deze stofzuiger wordt geleverd met twee accu’s. Het grote voordeel is dat de accu’s binnen 60 minuten opgeladen zijn. Dus dat is echt super snel, hierdoor kun je eigenlijk eindeloos stofzuigen. Maar de vraag is natuurlijk of je dat wel wilt 😉

Laden met een laadstation

Een steelstofzuiger wordt doorgaans geleverd met een laadstation. Dit laadstation kan een losstaande module zijn of een module die je kunt monteren aan de muur. Het laadstation koppel je met een snoer aan het stopcontact. De stofzuiger bevestig je aan het laadstation en de accu wordt opgeladen.

steelstofzuiger-accu-opladen-laadstation

Steelstofzuiger opladen.

Eenvoudige steelstofzuigers worden niet geleverd met een laadstation. Deze laad je op met een los snoer. Dit werkt ook prima, maar het ziet er net wat minder stijlvol uit.

Kies voor Lithium-ion accu

Steelstofzuigers kunnen twee soorten accu’s hebben. Namelijk lithium-ion of NiMH. Het verschil is dat een lithium-ion batterij ervoor zorgt dat de stofzuiger op volle kracht kan werken, net zolang totdat de batterij op is. Bij een NiMH batterij zal de zuigkracht afnemen wanneer de batterij leegraakt. Je zult bij dit soort steelstofzuigers merken dat je stofzuiger steeds minder krachtiger wordt. Daarom is het aan te raden om te kiezen voor een lithium-ion accu. Deze techniek vind je bijvoorbeeld ook terug in elektrische auto’s en in je smartphone. Kun je je voorstellen dat je smartphone aan het einde van de dag steeds trager wordt omdat je accu bijna leeg is? Dat wil je toch niet…

Hoe lang duurt het opladen?

Is je steelstofzuiger nieuw? Dan is het beter om de stofzuiger niet gelijk te gebruiken. Gek is dat eigenlijk, dat je bij een nieuwe stofzuiger zomaar zin krijgt om te stofzuigen. Maar dat ter zijde. Het beste is om de accu voor het eerste gebruik helemaal op te laden. Dit komt namelijk ten goede aan de kwaliteit van de accu. Daarnaast is het voor lithium-ion batterijen ook aan te raden om deze niet helemaal tot 0% te ontladen. Dus laad de accu tijdig op om de accu zo in topconditie te houden.

steelstofzuiger-opladen-hoe-lang

Het opladen van een steelstofzuiger duurt ongeveer 3,5 uur.

Maar hoe lang duurt het opladen van een steelstofzuiger? Dat hangt af per merk en type stofzuiger. De Consumentenbond heeft onderzocht dat het opladen van een accu stofzuiger gemiddeld 3,5 uur duurt. Maar de laadtijd loopt uiteen onder de verschillende modellen van 2 tot 5,5 uur. Dat betekent dus dat je goed moet opletten welke steelstofzuiger je kiest. Let dus op de gebruikstijd en de oplaadtijd, zo weet je een beetje wat je mag verwachten van de prestaties.

Onthoud ook dat accu’s na verloop van tijd hun kracht verliezen. Dat betekent dat de accu steeds wat minder energie kan vasthouden en dus eerder leeg is dan je gewend bent. Een steelstofzuiger heeft dus geen oneindig leven en zal met de jaren steeds eerder aan de lader moeten.

5. Voor welk type vloer is een draadloze stofzuiger geschikt?

Je kunt een steelstofzuiger het beste gebruiken voor harde vloeren. Denk aan een parketvloer, laminaatvloer of tegelvloer. Dat komt omdat er voor harde vloeren een lagere zuigkracht vereist is. Dat betekent dus dat je langer kunt stofzuigen, omdat de accu minder snel leegraakt. Daarnaast hebben steelstofzuigers over het algemeen minder zuigkracht dan gewone stofzuigers.

steelstofzuiger-vloertype-ondergrond-tapijt-harde-vloer

Heb je  vooral tapijt of andere vloerbedekking in huis? Of heb je huisdieren rondlopen die constant in de rui zijn? Dan is het minder verstandig om voor een steelstofzuiger te kiezen.

Toch zijn er steelstofzuigers die specifiek geschikt zijn voor laagpolig en hoogpolig tapijt. Deze worden geleverd met een tuboborstel. Deze borstel heeft een roterend mondstuk die de haren de zuigmond inrolt. Je moet er wel rekening mee houden dat het stofzuigen van tapijt en dierenharen meer kracht vraagt van de stofzuiger. Hierdoor gaat de accu dus veel sneller leeg.

7. Is de steel uitschuifbaar?

Niet elke steelstofzuiger heeft een uitschuifbare telescoopsteel. Maakt dit wat uit? Ja, zeker voor langere mensen is het prettig als de lengte van de stofzuiger aan te passen is. Want je wil niet tijdens het stofzuigen constant voorover gebogen staan, dat is ergonomisch niet verantwoord. En dit kan serieus klachten opleveren.

Let bij de aanschaf van de snoerloze stofzuiger op wat de maximale lengte is van de stofzuiger. En houd er rekening mee dat de meeste steelstofzuigers een vaste lengte hebben en dus niet uitschuifbaar zijn.

8. Steelstofzuiger met of zonder kruimeldief?

Sommige steelstofzuigers zijn 2-in-1 stofzuigers en beschikken over een kruimeldief. De kruimeldief moet je niet zien als een los apparaat met een eigen motor. Want eigenlijk is het gewoon de stofzuigermotor van de steelstofzuiger die je loskoppelt.

Je hebt hierin twee varianten. Namelijk een losse kruimeldief die als het ware op de steel bevestigd is. En je hebt een kruimeldief die ontstaat door de steel te ontkoppelen van de stofzuigermotor, deze is dan verwerkt in het handvat. Voor de duidelijkheid zie je hieronder de verschillen.

steelstofzuiger-met-kruimeldief-2-in-1

Steelstofzuigers met de motor in de steel hebben vaak een uitneembare kruimeldief. Je haalt als het ware de kruimeldief van de steel af. Dit is het klassieke model steelstofzuiger waarbij zowel het stofreservoir en de motor laag op de steel zijn bevestigd.

steelstofzuiger-kruimeldief-handvat

Onder andere Dyson steelstofzuigers hebben de motor in het handvat zitten. Door de steel te ontkoppelen houdt je een kruimeldief over. Dit type stofzuiger is over het algemeen wat wendbaarder dan de klassieke steelstofzuiger, dat komt omdat het grootste gewicht in het handvat zit.

9. Waar nog meer op letten?

In onze uitgebreide stofzuiger koopgids vind je uitgebreide informatie waar je op kunt letten bij de aanschaf van je nieuwe stofzuiger. De belangrijkste aspecten in het kort:

 • Energielabel – Het energielabel van een stofzuiger vertelt het meeste over de stofzuiger. Naast het vermogen van de zakloze stofzuiger kun je ook de energieklasse vinden, de geluidsproductie en de zuigprestaties op verschillende vloeren. Ook een belangrijke is de kwaliteit van de uitgeblazen lucht.
 • Filters – Heb je een stofallergie of heb je liever zo min mogelijk fijne stofdeeltjes in huis? Dan moet je letten op het HEPA filter in je stofzuiger. Dit filter zit namelijk voor de uitlaat van je stofzuiger. Een stofzuiger blaast opgezogen vuile lucht naar binnen en blaast dit ook weer naar buiten toe. En deze lucht wil je natuurlijk zo schoon mogelijk hebben. Een HEPA filter kent diverse klassen, kies minimaal voor HEPA 12 als allergisch bent voor stof.
 • Zuigkrachtregeling – De meeste mensen hebben verschillende vloersoorten, zoals pvc, laminaat, hoogpolig tapijt en vloerbedekking. Daarom is het handig om een stofzuiger te hebben waarmee je handmatig de zuigkracht kunt regelen.

Bronvermelding: