Sledestofzuigers met Stofzak

Zoek jij een traditionele stofzuiger met stofzak in een modern jasje? Dan zit je hier goed. Ik heb drie goede stofzuigers met zak voor jou op een rij gezet. Verder lees je meer tips en advies over waar je op kunt letten bij het kopen van de beste stofzuiger met stofzak.

stofzuigers-met-zak


Beste stofzuigers met zak

#1 – Miele Complete C3 EcoLine

Miele-Complete-C3-EcoLine-stofzuiger-met-zak

Krachtige stofzuiger die geschikt is voor harde vloeren.

 • Snoerlengte: 8,5 meter
 • Actieradius: 12 meter
 • Gewicht: 7,2 kilo
 • Vermogen: 550 watt
 • Geluid: 76 dB
Bekijk bij Bol.com Bekijk bij Coolblue

#2AEG VX7-2

AEG-VX7-2-stofzuiger-stofzak

Lichtgewicht stofzuiger die geschikt is voor dierenharen.

 • Snoerlengte: 9 meter
 • Actieradius: 12 meter
 • Gewicht: 4,47 kilo
 • Vermogen: 650 watt
 • Geluid: 70 dB
Bekijk bij Bol.com Bekijk bij Coolblue

Waar moet je op letten?

Wat is een stofzuiger met zak?

De meest bekende stofzuiger is de sledestofzuiger met zak, dat is de traditionele stofzuiger zoals iedereen ‘m wel kent. Deze liggende stofzuiger rijdt op wieltjes achter je aan en beschikt over een uitschuifbare stofzuigerslang. De klassieke stofzuiger beschikt over een zak waarin stof en vuil wordt opgevangen.

Via de stofzuigerslang wordt het stof en vuil opgezogen naar de stofzuigerzak. De opgezogen lucht wordt vervolgens door de stofzak en uitblaasfilter gefilterd en naar buiten geblazen. De stofzuigerzak dien je regelmatig te vervangen. Sommige stofzuigers geven aan wanneer je de stofzak moet vervangen voor een nieuwe, maar lang niet alle stofzuigers beschikken over de functionaliteit. Je merkt het vanzelf als je de stofzak moet vervangen, omdat de zuigkracht afneemt wanneer de zak vol raakt.

Wil je liever geen stofzakken meer vervangen? Kijk dan naar zakloze stofzuigers of misschien is een wendbare steelstofzuiger meer voor jou.

Kenmerken:

 • Op wielen
 • Met stofzak
 • Met stofzuigerslang
 • Altijd met snoer

stofzuiger-met-zak-stofzak-vervangen

Voor- en nadelen

Voordelen:

 • Hogere zuigkracht.
 • Stoot minder stof uit.
 • Beter voor het opzuigen van haren.
 • Beter keuze voor mensen met stofallergie.
 • Minder lawaai dan zakloze stofzuiger

Nadelen:

 • Je hebt altijd stofzakken op voorraad nodig.
 • Zuigkracht wordt minder wanneer stofzak vol raakt.
 • Merkzakken zijn duurder.
 • Lastig om de juiste universele zak te vinden.
 • Stofzakken verdwijnen in het restafval.

Voor welke vloer geschikt?

Je nieuwe stofzuiger moet één ding goed doen en dat is je huis snel en goed schoonmaken. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een stofzuiger die geschikt is voor jouw type vloer.

Bekijk op het energielabel voor welke vloer de stofzuiger geschikt is.

Sommige stofzuigers zijn speciaal geschikt voor harde vloeren, zoals parket. Terwijl andere stofzuigers optimaal zijn voor het stofzuigen van hoogpolige tapijten. De meeste mensen beschikken over verschillende soorten vloeren in huis. Daarom zijn er ook stofzuigers die voor de meeste vloersoorten geschikt zijn en dus een optimale stofopname hebben.

Bekijk het energielabel

stofzuiger-energielabel-reinigingsprestatie-vloeren

Bron: Milieucentraal.nl

Op het energielabel van de stofzuiger kun je de reinigingsprestatie aflezen van de stofzuiger op diverse vloeren. In de afbeelding kun je zien dat de reinigingsprestatie zowel voor harde vloeren en tapijten wordt aangegeven. De prestatie wordt aangegeven met de letters A, B, C, D, E, F en G. Hierbij is A de beste presterende klasse en G de minst presterende klasse.

stofzuiger-zuigprestatie-harde-vloeren-tapijt-energielabel

Voor welk vloer is de stofzuiger geschikt?

Welke accessoires krijg je erbij?

Zowel voor tapijt als voor harde vloeren is het belangrijk om de juiste opzetborstel te gebruiken. Naast dat dit de zuigprestatie bevordert voorkomt het ook mogelijke schade aan je vloer, zoals krassen of strepen.

Gebruik tijdens het stofzuigen de juiste borstel. Dit zorgt ervoor dat je het maximale uit je stofzuiger haalt. Gebruik bijvoorbeeld een parketborstel als je jouw houten parketvloer stofzuigt. En gebruik een turboborstel als je het tapijt wilt stofzuigen. Let bij de aanschaf van een borstel of hulpstuk op of deze geschikt is voor je stofzuiger, let hierbij op de diameter van het aansluitstuk.

Wat kan er allemaal meegeleverd worden? Denk bijvoorbeeld aan:

 • Combinatieborstel
 • Turboborstel / tapijtborstel
 • Parketborstel
 • Kierenzuigmond
 • Meubelzuigmond
 • Reliëfborstel
 • Stofzakken
 • HEPA-filters

De meeste stofzuigers worden standaard geleverd met een paar borstels en zuigmonden. Bij sommige stofzuigers ontvang je ook direct een aantal stofzakken en filters cadeau. Dan ben je gelijk voor een tijdje compleet.

Heb je een hond of kat als huisdier?

turboborstel-tapijtborstelDe turboborstel of tapijtborstel is een opzetstuk speciaal voor het reinigen van tapijt en vloerkleden. Maar de borstel is ook ideaal als je harige huisdieren hebt, zoals honden of katten. Een turboborstel heeft namelijk een roterende borstelrol die diepliggend vuil en haren lostrekt uit de vezels van de vloerbedekking. Het vuil (vooral haren) wordt door de roterende borstel de mond de zuigmond ingedraaid.

Hoe groot is de stofzak inhoud?

Hoeveel liter stof en vuil past er in de stofzak van de stofzuiger? Een gemiddelde stofzuiger met zak heeft een inhoud van 4 tot 6 liter, dat is doorgaans een stuk groter dan bij zakloze stofzuigers. Helaas wordt de inhoud van de stofzak niet altijd vermeld bij de specificaties van de stofzuiger. Toch is het wel verstandig om na te gaan hoeveel liter de stofzakken zijn. Dit kun je natuurlijk navragen bij de winkel of de fabrikant. Je kunt ook kijken naar welke stofzakken er geschikt zijn voor de stofzakken, hier staat vaak wel vermeld hoeveel capaciteit de stofzak heeft.

Hoe lang is het snoer?

Wanneer je gaat stofzuigen wil je niet na een paar meter alweer van stopcontact moeten verwisselen. Let daarom bij de aanschaf op of de lengte van de kabel lang genoeg is. Gemiddeld is het snoer zo’n 8 meter lang. Maar wil je zo min mogelijk van stopcontact verwisselen? Kies dan voor minimaal 10 meter.

Kabellengte

Welk formaat kabel heb je nodig voor jouw stofzuiger? Gemiddeld is een kabel van een stofzuiger zo’n 8 meter lang. Het advies is om voor een zo lang mogelijke kabel te kiezen om zo genoeg bewegingsvrijheid te hebben tijdens het stofzuigen.

 • 6 meter is erg kort – Geschikt voor klein appartement.
 • 8 meter is gemiddeld – Geschikt voor eengezinswoning.
 • 10 meter is lang – Geschikt voor ruimere woning.
 • 12 meter of meer is erg lang – Geschikt voor grote woningen.

Hoe groot is de actieradius of bereik?

stofzuiger-met-zak-sledestofzuiger

Sledestofzuiger met zak

Snoerlengte zegt niet alles over het bereik van de stofzuiger. Let ook op de lengte van de stofzuigerstang of slang. Deze, de lengte van je stofzuiger en de lengte van het snoer vormen tezamen de actieradius van de stofzuiger.

Het kan dus zijn dat een stofzuiger met een snoerlengte van 7 meter een langere actieradius heeft dan een stofzuiger met een snoerlengte van 9 meter. Dat komt dan omdat waarschijnlijk de telescoopbuis van de stofzuiger langer kan uitschuiven.

Actieradius

De actieradius geeft aan wat het maximale bereik is van de stofzuiger. Dat betekent dus vanaf het punt van het stopcontact tot en met de zuigmond van de stofzuiger. De actieradius is dus de som van de kabel, de stofzuiger en uitgeschoven stofzuigersteel met zuigmond.

Snoerlengte + stofzuigerformaat + stofzuigersteel = actieradius.

stofzuiger-met-snoer-kabel-sledestofzuigerDe actieradius geeft aan wat het maximale bereik is van de stofzuiger. Dat betekent dus vanaf het punt van het stopcontact tot en met de zuigmond van de stofzuiger. De actieradius is dus de som van de kabel, de stofzuiger en uitgeschoven stofzuigersteel met zuigmond.

Zeker voor de wat langere mensen is het belangrijk om te bekijken hoe lang de stofzuigerstang is. Bij de meeste stofzuigers kun je de zuigbuis uitschuiven. Kies dus niet een stofzuiger met een korte stang, want dan kun je last krijgen van je rug tijdens het stofzuigen.

Hoe rol je het snoer op?

Ook handig om te weten is hoe je het snoer kunt opbergen in je stofzuiger. Is dit door middel van een drukknop op de stofzuiger waarna het snoer automatisch wordt opgerold? Of moet je een korte ruk aan de kabel geven waarmee je het oprolmechanisme activeert.

Welk type filters zitten er in de stofzuiger?

Een stofzuiger bevat diverse stoffilters die ervoor zorgen dat kleine stofdeeltjes die opgezogen worden niet de stofzuiger verlaten via het uitlaatrooster. Een stofzuiger blaast namelijk warme lucht naar buiten tijdens het stofzuigen en deze lucht kan fijne stofdeeltjes bevatten. De juiste filters zorgen dat dit zoveel mogelijk wordt voorkomen.

Stofzuigerfilters zijn niet alleen belangrijk voor een goede werking van je stofzuiger. Het is ook belangrijk voor je gezondheid en zeker voor mensen met een stofallergie of een allergie voor huisstofmijt.

Geschikt voor mensen met stofallergie?

HEPA-filter-stoffilter-uitblaasfilter

Verschillende HEPA stoffilters

Bij de aanschaf van een stofzuiger kun je letten op de kwaliteit van het filter. Er zijn stofzuigers met filters van schuim of fleece, maar als je een hoogwaardig filter zoekt kun je het beste kiezen voor een stofzuiger met HEPA-filter. Deze filters zijn speciaal ontwikkeld om zoveel mogelijk stof in de stofzuiger te houden. De uitgeblazen lucht bevat dus een minimale hoeveelheid stof. Ideaal voor mensen met een stofallergie dus.

Let op het type HEPA filter, dit staat voor High Efficency Particulate Air. Doorgaan zit dit filter bij het uitblaasfilter, maar er zijn ook stofzuigers met een HEPA-filter bij de motor. Een HEPA-filter is gecodeerd met de getallen 10, 11, 12, 13, 14 of 15. Hoe hoger het getal is hoe meer stof het filter kan tegenhouden.

HEPA filter klassen:

 • HEPA 15: 99,9995% filtering
 • HEPA 14: 99,995% filtering
 • HEPA 13: 99,95% filtering
 • HEPA 12: 99,5% filtering
 • HEPA 11: 95% filtering
 • HEPA 10: 85% filtering

Welke energieklasse heeft de stofzuiger?

Sinds september 2017 dienen fabrikanten van stofzuigers zich te houden aan het nieuwe energielabel voor stofzuigers. Een van de eisen is dat de stofzuiger een maximaal vermogen mag hebben van 900 Watt, dit is bij gemiddeld jaarverbruik maximaal 43 kWh.

energielabel-stofzuiger-milieu-centraal

Officiële energielabel voor stofzuigers sinds september 2017

Energieverbruik en zuigprestatie

Een stofzuiger van 800 watt kan net zo goed stofzuiger als een stofzuiger van 1200 watt. Sterker nog, hij kan zelfs nog beter zuigen. Een hoog wattage betekent namelijk niet dat dit ook een beter schoonmaakresultaat oplevert.

Op het energielabel van de stofzuiger staat het energieverbruik in kWh per jaar aangegeven. Daarnaast wordt ook de energieklassen aangegeven.

Om de zuigprestatie van je stofzuiger te controleren dien je te kijken naar de reinigingsprestaties voor elke vloersoort, dus voor tapijt of harde vloeren.

Wat staat er nog meer op het energielabel?

 • Maximale toegestane geluidsniveau van 80 decibel.
 • Stofzuigers mogen niet meer dan 1% aan stof uitstoten.
 • De energieklassen lopen van D tot en met A+++. De letters E, F en G zijn komen te vervallen.
 • De stofopname voor harde vloeren, zoals laminaat, moet minimaal 98% zijn.
 • De stofopname voor tapijt moet minimaal 75% zijn.

Hoeveel geluid maakt de stofzuiger?

Dat een stofzuiger geluid of zelfs lawaai maakt weten we allemaal. Maar de mate van het geluid hangt af van het soort stofzuiger.

Als we kijken naar het aantal decibel spreken we tot 70 dB van een stille stofzuiger. Tussen de 70 en 80 dB is normaal en alles boven de 80 dB valt in de categorie luid. Zoek je dus een stille stofzuiger? Kies er dan eentje van bijvoorbeeld 69 dB.

Het wil niet zeggen dat een stille stofzuiger weinig zuigkracht heeft. Er zijn hele stille stofzuigers te koop die je tapijt brandschoon krijgen. En er zijn ook stofzuigers die enorm veel lawaai maken, maar nog geen veertje van de vloer krijgen.

Hoe zwaar is de stofzuiger?

Zoek je een kleine, compact en lichte stofzuiger? Of heb je liever een robuuste stofzuiger met grote inhoud. Het is maar net wat je wil.

Een kleine stofzuiger is vaak licht in gewicht (handig voor op de trap) en makkelijk op te bergen. Dat is vooral handig als je niet zoveel ruimte hebt om een stofzuiger kwijt te kunnen. Het nadeel is alleen wel dat eventuele accessoires vaak niet in de stofzuiger bewaard kunnen worden. En dat de stofzak inhoud relatief klein is. Je zult dus eerder je stofzak moeten verschonen.

Een grote stofzuiger heeft als voordeel dat je accessoires netjes kunt opbergen en dat de capaciteit van de stofzuigerzak groot is. Het nadeel is dan natuurlijk dat de stofzuiger meer ruimte inneemt, in je trapkast bijvoorbeeld. En dat je de stofzuiger minder makkelijk mee de trap op en af neemt.

Een lichte stofzuiger heeft een gewicht van rond de 4,5 en 5 kg. Een zware stofzuiger is zo’n 8 kg.

Waar zit het handvat

Ja, zelfs hier wordt over nagedacht bij stofzuigers. Want het handvat, waar zit deze? Vaak tref je het handvat aan bij de voorkant van de stofzuiger, daar waar ook de aansluiting van de stofzuigerslang zich bevindt.

Maar je hebt ook stofzuigers met een handvat bovenop de stofzuiger. Dat heb ik zelf ook, en ik moet zeggen dat het erg handig is als je de stofzuiger de trap op tilt.

Je hebt ook stofzuigers met een handvat aan de stofzuiger stang. Sommige mensen vinden dit heel fijn werken. Andere vinden het maar niks.

Andere kleine dingen om nog op te letten

Hierbij nog een lijstje met dingen waar je op kunt letten bij het zoeken van jouw ideale stofzuiger met zak:

 • Maakt de stofzuiger en zuigmond geen krassen
 • Kan ik de zuigkracht handmatig instellen
 • Wordt de stofzuiger geleverd met stofzuigerzakken
 • Handzaamheid voor op de trap
 • Waar moet ik de accessoires opbergen
 • Bediening van harde naar zachte ondervloer (tapijt en laminaat)
 • Hoogte zuigmond voor onder bank en kasten
 • Gebruiksgemak van de instellingen
 • Indicator wanneer stofzak vol is
 • Kan ik zelf de zuigkracht regelen

Bronvermelding:

 • Startpagina.nl – https://www.startpagina.nl/v/wonen/huishouden/vraag/278505/nadelen-stofzuiger-stofzak/