Tapijt & Vloerkleden Grondig Stofzuigen

Heb je tapijt in huis? Welke stofzuiger is dan het beste om te gebruiken om je hoogpolige tapijt of vloerkleed grondig te reinigen? Niet elke stofzuiger heeft voldoende zuigkracht om tot diep in de vezels het vuil op te zuigen. Wat jij nodig hebt is een krachtige stofzuiger met de juiste hulpstukken, zodat laag- en hoogpolig tapijt stofzuigen een eitje wordt.

Wij raden een krachtige stofzuiger aan met een turboborstel, deze maakt je tapijt tot in de vezels stof- en haarvrij.

Top 10 Stofzuigers voor Hoogpolig Tapijt

Top 5 stofzuigers voor tapijt

We hebben bij ProMansion onderzocht welke stofzuigers geschikt zijn voor het stofzuigen van dik en hoogpolig tapijt. Daarbij hebben we gelet op welke hulpstukken er meegeleverd worden en of de stofzuiger voldoende zuigkracht heeft om hardnekkig vuil, stof en haren uit je tapijt of kleed te halen.

Voor een goede turboborstel is belangrijk om je tot diep in de vezels te kunnen stofzuigen. Onze geselecteerde krachtige stofzuigers voldoen aan de volgende eisen:

 • Geschikt voor hoogpolig tapijt
 • Instelbare zuigkracht
 • Snoerlengte: 7 meter of meer
 • Zuinig energielabel
 • Diverse hulpstukken en opzetborstels
 • Hoge klantbeoordelingen

#1AEG VX7-2-CR-A Animal Edition

AEG-VX7-2-CR-A-Animal-Edition-stofzuiger-met-turboborstel

Beste uit de test Consumentenbond

De AEG VX7-2-CR-A Animal Edition is een allround stofzuiger die geschikt is voor zowel harde en zachte vloeren. Dankzij de meegeleverde turboborstel stofzuig je eenvoudig hoogpolig tapijt schoon. Ook voor mensen met huisdieren is de AEG stofzuiger geschikt, de turboborstel rolt en zuigt zo de hondenharen of kattenharen op. En met de HEPA 13-filter is de stofzuiger ideaal voor mensen met een stofallergie. Door het snoer van 9 meter is de actieradius ruim en met net geen 4,5 kg is de handzame stofzuiger prettig licht.

 • Type: Stofzuiger met zak
 • Snoerlengte: 9 meter
 • Gewicht: 4,47 kilo
 • Vermogen: 650 watt
 • Geluid: 70 dB
Bekijk de Prijs
Bol

#2Philips FC9745/09 PowerPro Expert

Philips-FC9745-09-PowerPro-Expert-stofzuiger-zonder-zak

Krachtige stofzuiger zonder zak

De Philips FC9745/09 PowerPro Expert is een zakloze stofzuiger die toch ook je hoogpolige tapijt kan reinigen, dankzij de meegeleverde tapijtborstel. Deze turboborstel reinigt je tapijt, karpet of vloerkleed tot diep in de vezels. Daarnaast is deze borstel ook ideaal als je huisdieren hebt die overal hun haren laten dwarrelen. Naast je zachter vloer kun je met de parketborstel ook harde en kwetsbare vloeren stofzuigen. De stofbak van de stofzuiger heeft een inhoud van 2 liter en is makkelijk om te legen.

 • Type: Stofzuiger zonder zak
 • Snoerlengte: 7 meter
 • Gewicht: 5,5 kilo
 • Vermogen: 900 watt
 • Geluid: 75 dB
Bekijk de Prijs
Coolblue

#3Miele Complete C3 Cat&Dog

Miele-Complete-C3-PowerLine-Cat&Dog-stofzuiger

Super krachtige en complete stofzuiger

De Miele Complete C3 is een krachtige stofzuiger met zak. En in deze speciale Cat&Dog uitvoering ideaal voor het stofzuigen van honden- en kattenharen. En dat doe je vooral uit laag of hoogpolig tapijt dankzij de meegeleverde turboborstel. Want met deze turboborstel zuig je makkelijk grote hoeveelheden dierenharen op. Naast de turboborstel ontvang je ook een combizuigmond, kierenzuigmond, meubelzuigmond en een kleine zuigmond.

 • Type: Stofzuiger met zak
 • Snoerlengte: 8,5 meter
 • Gewicht: 8 kilo
 • Vermogen: 890 watt
 • Geluid: 76 dB
Bekijk de Prijs
Bol

#4Dyson V11 Absolute Extra

Dyson-V11-Absolute-Extra-steelstofzuiger

Krachtige Steelstofzuiger met LED display

De Dyson V11 Absolute Extra is een krachtige draadloze stofzuiger op accu die ook geschikt is voor je hoogpolige tapijt. De meeste stofzuigers op accu zijn niet krachtig genoeg om dikke kleden en tapijten grondig te stofzuigen, maar deze Dyson V11 wordt geleverd met een Torque-zuigmond welke geschikt is voor elk vloertype. Dus ook voor hoogpolig tapijt. Deze Dyson kan tot 60 minuten op volle kracht stofzuigen. En omdat de accu verwisselbaar is kun je met een reserve accu 2 uur stofzuigen (als je zin hebt 😉 Ideaal dus als je zowel harde en zachter vloeren thuis hebt.

 • Type: Steelstofzuiger
 • Snoerlengte: Draadloos
 • Gewicht: 3,09 kilo
 • Vermogen: 220 watt
 • Geluid: 82 dB
Bekijk de Prijs
Coolblue

#5 – Rowenta Silence Force Cyclonic RO7681

Rowenta-Silence-Force-Cyclonic-RO7681-tapijt-stofzuiger

Stille Stofzuiger met Veel Hulpstukken

De Rowenta Silence Force Cyclonic RO7681 is een allround stofzuiger zonder zak die een hoge zuigkracht biedt op zowel harde als zachte vloeren. Het is prettig dat de stofzuiger erg stil is en stofuitstoot tot het minimum brengt met 99,98% filtering dankzij de HEPA-filter. Naast het stofzuigen van je tapijt is deze stofzuiger ook geschikt voor het opzuigen van honden- en kattenharen. Bij de stofzuiger ontvang je zes opzetstukken en borstels, waaronder een turboborstel.

 • Type: Stofzuiger zonder zak
 • Snoerlengte: 8,4 meter
 • Gewicht: 9,8 kilo
 • Vermogen: 750 watt
 • Geluid: 67 dB
Bekijk de Prijs
Bol

Waar moet je op letten?

1. Waar moet de stofzuiger aan voldoen?

Wat zijn de belangrijkste aspecten waar je op moet letten als je een stofzuiger wilt kopen die goed tapijt kan stofzuigen? Voorheen kon je op het uitgebreide energielabel van een stofzuiger bekijken voor welke vloertypen de stofzuiger geschikt was. Maar helaas wordt dit label (voorlopig) niet meer gehanteerd.

stofzuiger-energielabel-reinigingsprestatie-vloeren

Bron: Milieucentraal.nl

Regelbare zuigkracht

Allereerst moet je kijken naar de zuigkracht van de stofzuiger. Staar je niet blind op het vermogen dat uitgedrukt staat in wattage, want een hoog vermogen staat vandaag de dag niet meer garant voor de hoogste zuigkracht. Waar je beter op kunt letten is of de zuigkracht regelbaar is op de stofzuiger. Met een draai of schuifknop kun je de kracht instellen op de machine, hierdoor kun je de stofzuiger harder of zachter laten zuigen. Op harde vloeren is doorgaans minder zuigkracht nodig dan op tapijten of vloerkleden. Heeft de stofzuiger geen regelbare zuigkracht? Dan kun je deze beter schrappen uit je lijst.

hoogpolig-tapijt-stofzuigen-vezels-turboborstel

Het nadeel echter van een stofzuiger met hoge zuigkracht is het hogere geluidsniveau. Je ziet dan ook vaak dat krachtige stofzuigers meer decibel produceren en dus luidruchtiger zijn dan standaard stofzuigers. We hebben een lijst samengesteld met stille stofzuigers die ook krachtig zijn.

Meegeleverde accessoires

Het is belangrijk dat je stofzuiger is uitgerust met de juiste zuigmonden en opzetborstels. Want zonder de juiste tools krijg je jouw hoogpolige tapijt of dikke vloerkleed niet goed schoon. Standaard is het gebruik van een combinatieborstel. Deze borstel geeft jou de mogelijkheid om te wisselen tussen een stand voor harde vloeren of voor zachte vloeren, ook wel bekend als de parketstand en de tapijtstand. Met een schakelaar op de combinatieborstel kun je de borstels onder de zuigmond in- of uitklappen. Door ze in te klappen kun je eenvoudig je tapijt stofzuigen.

De juiste opzetborstel haalt de vezels van de vloerbedekking uit elkaar zodat het vuil goed opgezogen wordt.

stofzuiger-turboborstel-hondenharen-kattenharen

Maar deze combinatieborstel is meer geschikt voor laagpolig tapijt. Voor het grove werk heb je een turboborstel nodig. Deze borstel heeft een roterende cyclinder die tot diep in je tapijt of vloerkleed doordringt. Door de draaiende beweging worden vuil, haren en stof uit het tapijt gerold en direct opgezogen. Deze turboborstels zijn dan ook uitermate populair bij bezitters van harige honden of katten. Bekijk ook ons advies voor stofzuigers voor hondenharen.

Vloerbedekking stofzuigen mét turboborstel heeft het voordeel dat je het tapijt gelijk borstelt waardoor je meer opzuigt, het nadeel is dat het stofzuigen zwaarder gaat.

bosch-turboborstel-op-tapijt

Turboborstels zijn geschikt voor tapijt en voor het stofzuigen van dierenharen.

Grote wielen

Een stofzuiger met kleine wieltjes komt niet goed vooruit op een hoogpolig tapijt of vloerkleed. Daarom raden wij aan om te kijken naar een stofzuiger met grote wielen die goed zullen rollen op je tapijt. Uiteraard geldt dit alleen voor de traditionele stofzuiger met of zonder zak. Want als je een draadloze stofzuiger op accu hebt, dan geldt dit natuurlijk niet.

2. Welk type stofzuiger?

turboborstel-stofzuiger-tapijt-vloerbedekking

De juiste opzetborstel is belangrijk om je tapijt goed te reinigen.

Welke stofzuiger maakt je tapijt het beste schoon? Een stofzuiger met zak, een stofzuiger zonder zak of een draadloze stofzuiger. Het antwoord is de stofzuiger met zak. Dat komt namelijk omdat dit type stofzuiger over het algemeen de beste zuigprestaties levert. En hoge zuigkracht is een van de belangrijkste eigenschappen van een stofzuiger als het gaat om het stofzuigen van hoogpolig tapijt. Stofzuigers zonder zak presteren doorgaans wat minder goed op tapijt en de accu’s van draadloze stofzuigers of steelstofzuiger raken snel leeg wanneer deze op de hoogste stand staan ingesteld.

In onze top 5 hierboven hebben we de beste stofzuiger zonder zak en een draadloze stofzuiger genoemd die geschikt is om tapijt te reinigen.

3. Hoeveel hoogpolig tapijt heb je in huis?

Je zoekt een stofzuiger voor je tapijt of vloerkleed. Maar bedenk je dat je waarschijnlijk ook harde vloeren hebt in je huis. Misschien heb je wel een kamer met laminaat, pvc of parket? Of wat dacht je van een tegelvloer, bijvoorbeeld in je badkamer of toilet? Deze ruimten moet je ook goed kunnen stofzuigen. Natuurlijk is het stofzuigen van een harde vloer eenvoudiger voor een stofzuiger dan dat van het stofzuigen van een dik karpet. Maar zeker voor krasgevoelige vloeren, zoals houten vloeren, is het belangrijk dat je stofzuiger een geschikte opzetborstel heeft die je vloer goed beschermd.

4. Ligt de vloerbedekking los of vast?

Let met de zuigkracht op of je vloerbedekking vastgelijmd is of dat de bekleding zwevend in de kamer ligt. Het kan namelijk zo zijn dat de stofzuiger zo krachtig is dat de vloerbedekking als het ware vastgezogen wordt aan de zuigmond waardoor de vloerbedekking loskomt van de ondervloer. Dit kan resulteren in vervelende oneffenheden of vouwen in de vloerbekleding.

5. Heeft er iemand last van stofallergie?

Het is aan te raden om een stofzuiger aan te schaffen met een hoge kwaliteit HEPA filter. Dit filter filtert de lucht van minuscule stofdeeltjes die de stofzuiger uitblaast. Het filter zit meestal bij de motor, dit wordt het motorfilter genoemd, en aan de achterzijde zit het uitblaasfilter. Hoe hoger de HEPA filter klasse, des te schoner de lucht. Dit is vooral belangrijk voor mensen met een stofallergie.

stofzuiger-hepa-filter

Dit is een HEPA-filter.

HEPA filter klassen:

 • HEPA 15: 99,9995% filtering
 • HEPA 14: 99,995% filtering
 • HEPA 13: 99,95% filtering
 • HEPA 12: 99,5% filtering
 • HEPA 11: 95% filtering
 • HEPA 10: 85% filtering

Veelgestelde vragen:

Kun je met een stofzuiger voor tapijt ook harde vloeren stofzuigen?

Ja, dat kan zeker. Maar let er wel op dat de stofzuiger wordt geleverd met de juiste opzetborstel zodat je harde vloer niet beschadigd raakt.

Wat is het verschil tussen laagpolig en hoogpolig tapijt?

Een hoogpolig tapijt of vloerkleed bestaat uit langere draden dan een laagpolig tapijt. Dit worden ook wel ‘hoge polen‘ genoemd en hebben een lengte van zo’n 12 tot 16 mm. En juist deze polen zorgen ervoor dat het kleed of tapijt lekker dik is wat comfortabel en warm aanvoelt in de winter. Met je voeten is het heerlijk om op het dikke en knusse tapijt te lopen en het geeft je kamer echt een luxe en warme uitstraling. Daarnaast is het geluidsdempend.

Soorten hoogpolige vloerbedekking:

 • Frisé tapijt
 • Shag tapijt
 • Saxony tapijt

Juist door de hoge polen van hoogpolig tapijt heb je een goede stofzuiger nodig die tot diep in de vezel van het materiaal kan doordringen.

Maar het nadeel is dus wel dat er veel stof, vuil en haren in de lange polen blijven haken. Daarnaast is het ook lastig om vlekken uit hoogpolig tapijt te verwijderen. Onderhoud is dus een stuk lastiger dan bij een laagpolig tapijt of vloerkleed. Deze gladdere vloerbekleding heeft een kortere draad en dus korte polen, waardoor vuil er makkelijk uit te stofzuigen valt.

Hoe vaak een hoogpolige vloerbedekking stofzuigen?

Regelmatig stofzuigen van je tapijt of vloerkleed is belangrijk als je wilt voorkomen dat het een bron van vuil en stof wordt. Daarom is het advies om het tapijt zo’n twee keer per week te stofzuigen. Hierdoor blijft je vloerbedekking langer mooi en stofvrij.

Let ook op bij vlekken dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt. Kies voor een schoonmaakmiddel dat specifiek bedoeld is voor het reinigen van een tapijt. Daarnaast kun je het beste een vlek niet weghalen door te wrijven, beter is het om de vloeistof op te deppen met lauwwarm water.

Kan ik ook alleen een turboborstel kopen?

Heb je al een goed werkende stofzuiger? En vind je het zonde om een nieuwe te kopen? Dan kun je natuurlijk ook een goede turboborstel kopen die geschikt is voor jouw stofzuiger. Let op of de turboborstel de juiste diameter bevat zodat deze goed bevestigd kan worden aan jouw stofzuigerstang.

Met de turboborstel kun je dieper in je vloerkleed, karpet of tapijt stofzuigen. Je maakt het materiaal dus grondig en tot diep in de vezels vrij van stof en vuil.


Handige links: