Is je wasdroger stuk? Of wil je gewoon een nieuwe? Mijn droger plofte laatst en ik moest snel opzoek naar een vervanger. Binnen 12 uur had ik een nieuwe staan! Ik ga jou helpen om vlug een condensdroger te vinden zodat je snel weer je was kunt drogen.

TIP: Kies een wasdroger met dezelfde trommelinhoud als die van je wasmachine
Pro Tip van Alex

TIP: Beste condensdrogers bekijken


Top 5 Beste Condensdrogers

Deze drogers voldoen aan de volgende eisen:

  • Gratis bezorgd en aangesloten door Coolblue
  • Energielabel B of hoger
  • Erkende merken
  • Condensafvoer via waterafvoer met een afvoerslang.
  • Trommelinhoud van minimaal 7 kg
  • Hoge klantbeoordelingen

#1Haier HD80-B636W

Haier-HD80-B636W-condens-wasdroger
  • Energieklasse B
  • Je droogt je was met maar liefst 16 keuzeprogramma’s en de trommel heeft een inhoud van 8 kilogram.
  • Met startuitstel kun je je was ’s nachts laten drogen, je kunt tot wel 19 uur vooruit instellen.
  • Het condenswater voer je af met een afvoerslang in je afvoer.
  • De energiekosten per jaar zijn ongeveer 129 euro
Bekijk de Prijs
Coolblue

#2Bosch WTG846C0NL

Bosch-WTG846C0NL-condens-wasdroger
  • Energieklasse B
  • Droogt met een laadcapaciteit van 8 kg, dat is ruim genoeg voor een gezin van 3 tot 5 personen.
  • Je voert het condenswater eenvoudig af met een afvoerslang.
  • De wasdroger heeft een mooie glazen deur en de trommel beschikt over verlichting.
  • De energiekosten per jaar zijn ongeveer 129 euro
Bekijk de Prijs
Coolblue

#3AEG T6DBC482

AEG-T6DBC482-condensdroger
  • Energieklasse B
  • Met behulp van de ProSense technologie wordt de droogtijd aangepast aan de hoeveelheid wasgoed je wilt drogen. Je droger staat hierdoor dus niet onnodig lang aan bij kleinere hoeveelheden.
  • Het condenswater voer je eenvoudig af met een afvoerslang.
  • Deze condensdroger biedt 14 verschillende droog programma’s aan, hierdoor is er altijd een geschikt programma voor jouw kledingstuk te vinden.
  • De energiekosten per jaar zijn ongeveer 129 euro
Bekijk de Prijs
Coolblue

#4Whirlpool FT CM11 8XB EU

Whirlpool-FT-CM11-8XB-EU-condens-droger
  • Energieklasse B
  • Met een trommelinhoud van 8 kg is de Whirlpool geschikt voor gezinnen van 3 tot 4 personen.
  • Een volle trommel met wasgoed droog je met deze wasdroger in 130 minuten tijd. De droger biedt 15 droog programma’s aan.
  • Het condenswater voer je af met een afvoerslang, de afwatering is ideaal.
  • De energiekosten per jaar zijn ongeveer 128 euro.
Bekijk de Prijs
Coolblue

#5Zanussi ZDP7200NW

Zanussi-ZDP7200NW-droger-condens
  • Energieklasse B
  • Met een inhoud van 7 kilo wasgoed is de Zanussi perfect voor kleinere huishoudens van ongeveer 2 personen.
  • De condensdroger beschikt voer een kinderslot en droogt een volle lading in minder dan 130 minuten. Condenswater voer je af met een slang.
  • Ideaal is de Stijkvrij+ functie, deze vermindert kreukels. En sensoren meten constant of je was droog is.
  • De energiekosten per jaar zijn ongeveer 115 euro
Bekijk de Prijs
Coolblue

Keuzegids: Waar op letten bij condensdroger?

Een condensdroger is een wasdroger die je condensvocht opvangt in een reservoir. De meeste condensdrogers bieden ook de mogelijkheid om het vocht af te voeren via een slang bij de afvoer van de wasmachine. Het voordeel van een condensdroger is dat je deze droger vrijwel overal kunt plaatsen en dat je was snel droog is door de hoge temperaturen. Het nadeel is dat het niet de meest zuinige wasdroger is, dat is namelijk een warmtepompdroger.

Een nieuwe droger moeten kopen? Niet heel erg exciting. Want waarschijnlijk is je vorige kapot gegaan. Oef, dat is echt een van de meest waardeloze dingen die er bestaan. Mijn condensdroger werd laatst niet meer warm en ging allerlei foutmeldingen vertonen. Had repareren nog zin? Ik heb een vriend met technische kennis naar de condensdroger laten kijken. En met succes, de droger werkte weer. Maar na een paar maanden gaf de droger opnieuw de geest. Tijd dus voor een nieuwe, want een monteur laten komen was het niet meer waard.

Mijn kapotte droger

WIl je weten hoe mijn droger kapot ging en wat ik toen gedaan heb? Lees dan dit stukje.

Het was zaterdag begin van de avond en we hoorde een knal op zolder. Het was de droger die zijn laatste ronde had gedraaid, er zat totaal geen leven meer in. Heel eerlijk zat ik al te wachten op dit moment, want de droger was al eens defect geraakt.

Ik wist dus al welke droger ik wilde hebben als vervanger. Het zou er eentje van Bosch worden met een inhoud van 8 kg, verlichte binnenkant, startuitstel en een condensdroger. De reden voor een condensdroger voor ons is dat we niet genoeg was hebben om een warmtepompdroger rendabel te maken.

Dus die zaterdag avond bestelde ik bij Coolblue de nieuwe condensdroger. En serieus, de volgende ochtend stond het vrachtwagentje van Coolblue voor de deur. Met drie man sterk werd de oude wasdroger weggehaald en werd de nieuwe geplaatst.

Snel nog wat uitleg en onderhoudstips en weg waren de vriendelijke heren. Het was zo super geregeld allemaal? En dan te bedenken dat we eigenlijk binnen 12 uur een nieuwe wasdroger hadden, zonder gedoe en zonder stress. Geweldig!

Wat is een condensdroger?

Een condensdroger zit tussen een afvoerdroger en een warmtepompdroger in. Een condensdroger is over het algemeen duurder dan een afvoerdroger maar juist goedkoper dan een warmtepompdroger. Het grootste voordeel van een condensdroger is dat de meeste drogers uitgerust zijn met twee afvoer mogelijkheden. Je kan het condenswater afvoeren direct op je afvoer van je wasmachine of je kan het water opvangen in een reservoir in je wasdroger. Dit bakje moet je na een aantal wasbeurten legen. Als je een grote hoeveelheid was hebt gedroogd dan moet je het reservoir direct legen. Het condensreservoir zit in de droger, vaak onderin, en vangt al het condensvocht op dat ontstaat door het drogen van je was. Het ideale van een condensdroger is dat je deze vrijwel overal kunt plaatsen, omdat het vocht dus opgevangen kan worden in een reservoir. Je hoeft ‘m dus niet bij een afvoer te plaatsen.

bosch-condensdroger

Het nadeel van een condensdroger is dat deze minder energiezuinig zijn dan warmtepompdrogers. Een condensdroger heeft vaak een energielabel B of lager en maakt het dus minder energiezuinig. Was je veel omdat je een groot gezin hebt? Dan droog je ook veel. Het kan dan interessant zijn voor jou om voor een warmtepompdroger te kiezen. Dit type wasdroger is energiezuiniger, maar wel een stuk duurder in aanschaf. De aanschafprijs haal je er alleen uit als je dus relatief veel was droogt in de week.

Wat zijn goede merken?

Er zijn diverse merken condensdrogers te koop. Bijvoorbeeld condensdrogers van het merk Bosch, Miele, Siemens, Whirlpool, Samsung, Zanussi, Beko, en AEG. Vooral Duitse merken zoals Siemens, Miele en Bosch maken betrouwbare en goede condensdrogers. Zoek je een goedkopere droger dan kun je kijken naar een droger van bijvoorbeeld Zanussi of Beko. Ik ben zelf van mening dat je een wasdroger koopt voor een aantal jaar. Dus dan kun je maar beter net wat meer uitgeven voor een goede droger. Vaak biedt een wat duurdere wasdroger van een gerenommeerd merk net wat meer extra’s. Zoals betere droogprestaties, minder geluidsoverlast en hogere bouwkwaliteit.

Welke trommelinhoud?

Hoeveel kilo wasgoed kun je tegelijk drogen in de droger? Dit wordt ook wel aangeduid met trommelinhoud of het totaal gewicht van een condensdroger. De meeste condensdrogers hebben een inhoud van 7 kilogram, maar je kan ook een condensdroger kiezen van 8, 9 of 10 kilogram. Maar welk vulgewicht heb jij nu nodig? Dat hangt helemaal af van de hoeveelheid was jij hebt. Je kunt het beste de inhoud van je wasdroger afstemmen op dat van je wasmachine. Heb je een wasmachine met een inhoud van 8 kilogram? Kies dan ook een condensdroger met een inhoud van 8 kilogram. Gemiddeld is een wasdroger tot 7 kilogram geschikt voor één tot twee personen. Voor drie tot vijf personen is een wasdroger aan te bevelen van 7 tot 9 kilogram. Bestaat je huishouden uit vijf personen of meer, kies dan voor een wasdroger met een trommelinhoud van 9 of 10 kilogram.

binnenkant-condensdroger-trommel

Wat zijn handige functies?

Wat zijn handige functies om in overweging te nemen bij de aanschaf van jouw nieuwe condensdroger? Denk bijvoorbeeld aan de condensafvoer. Het is erg handig om twee opties te hebben voor de afvoer van het condensvocht. Je kunt het water opvangen in het condensreservoir of je kunt het condensvocht afvoeren via de waterafvoer met een slangetje. Dit is een basiseigenschap van condensdrogers. Wat zijn andere eigenschappen die een wasdroger echt handig kunnen maken?

Let op eventuele kinderbeveiliging als je kinderen hebt zodat zij niet te duur van een wasdroger kunnen openen en erin kunnen klimmen. Andere handige functies zijn de stoomfunctie. Hierdoor hoef je je wasgoed minder te strijken. Of kies voor een condensdroger met een beschermende trommel. Dit type droger een speciale structuur aan de binnenwand van de trommel waardoor je wasgoed minder snel slijt. Ideaal bij kwetsbare kledingstukken.

Een andere handige functie is de vochtigheidssensor. Hierdoor stopt de wasdroger wanneer je was droog is en dit bespaart uiteindelijk energie. Condensdrogers met een zelfreinigende condensor zorgen ervoor dat je de condensor niet zelf hoeft schoon te maken. Dit bespaart jou tijd en voorkomt dat je wasdroger defect raakt. Ook erg handig is trommelverlichting. Als je het deurtje van de wasdroger opendoet gaat er een lichtje branden waardoor je kunt kijken in de wasdroger of er misschien nog ergens een sok of onderbroek ligt die je anders over het hoofd gezien hebt.

TIP: Beste condensdrogers bekijken

Hoeveel geluid maakt de droger?

Hoe stiller de wasdroger hoe beter het eigenlijk is. Een gemiddelde wasdroger maakt ongeveer 65 tot 66 decibel geluid. Zoek je een stille wasdroger kies dan voor 64 decibel of stiller. Een stille condensdroger is vooral interessant als je wasdroger in een slaapkamer staat of op een plaats waar het geluid merkbaar is in huis. Ga je jouw wasdroger in een schuurtje, op zolder of in de garage plaatsen dan zal het geluidsniveau minder belangrijk zijn.

Wat voor deurtje heeft de droger?

Wat voor soort deurtje  heeft de condensdroger? Het is belangrijk om op twee dingen te letten. Ten eerste de draairichting van het deurtje: draait deze naar links open of naar rechts open? Bekijk goed waar je de wasdroger gaat plaatsen? Is het handig dat het deurtje naar links of buiten opengaat? Zet je bijvoorbeeld je wasmachine links met en je wasdroger rechts? Dan is het handig als je wasdroger een deurtje heeft die naar rechts opengaat. Sommige wasdrogers bieden de optie om de deur zelf te veranderen. Dus dan kun je zelf bepalen of het deurtje naar rechts of links opengaat.

zanussi-condensdroger

Ten tweede kan een deurtje doorzichtig zijn. De meeste wasdrogers bevatten een deur die niet transparant is. Maar wil je liever je was in de gaten kunnen houden dan is een wasdroger met glazen deur aan te bevelen. Het kan eventueel wel verwarrend zijn, omdat de wasdroger dan wel sterk lijkt op een wasmachine.

Hoeveel vocht stoot de droger uit?

Hoeveel vocht stoot de condensdroger uit tijdens het drogen van de was? Dat is vooral interessant als jij je wasdroger in een wat kleinere ruimte gaat plaatsen. Hoe lager de vocht uitstoot is, hoe minder vochtig in de ruimte komt. Dit is een stuk gezonder omdat er hierdoor minder snel schimmels of natte plekken kunnen ontstaan op het plafond of de muren. Een wasdroger met een lage vocht uitstoot heeft ongeveer 6 tot 10% uitstoot. Een wasdroger met gemiddelde vocht uitstoot heeft gemiddeld 11% uitstoot.

Hoeveel kost de condensdroger aan energie?

Gemiddeld kost een wasdroger aan energie per jaar rond de 50 tot 100 euro. De energiekosten kun je bekijken op het  energielabel van de wasdroger. Condensdrogers hebben maximaal een energielabel B. Zoek je een zuinige wasdroger? Ga dan eens kijken naar een warmtepompdroger, deze hebben hogere energielabels maar zijn wel duurder in aanschaf. Hoe weet je hoeveel energie jouw wasdroger gaat verbruiken Dat kun je terugvinden door in de specificaties van de droger wasdroger te kijken naar het aantal kilowattuur de wasdroger verbruikt per jaar. Door dit getal te vermenigvuldigen met 0,23 weet je ongeveer hoeveel energiekosten je per jaar betaalt aan energiekosten. De kosten hangen natuurlijk helemaal af  hoe vaak jij je was droogt en wat voor wasprogramma’s je kiest.

condensdroger-energielabel

Kan de droger op een wasmachine worden geplaatst?

Waar ga je precies je wasdroger plaatsen? Waarschijnlijk op de plek waar ook je wasmachine staat. Aan de hand van de beschikbare ruimte kun je de wasdroger naast je wasmachine zetten. Maar je kan er ook voor kiezen om je wasdroger op je wasmachine te zetten. Het is dan belangrijk om te weten of de droger en wasmachine op elkaar vast gemaakt kunnen worden. Vaak zijn wasmachines en wasdrogers van hetzelfde merk geschikt om op elkaar te monteren. Niet elke wasdroger kun je monteren op een wasmachine. Let eventjes op of de wasdroger geschikt is om te monteren op jouw wasmachine. Dat kun je vinden in de specificaties in de handleiding. Weet je het niet zeker? Neem dan contact op met de fabrikant van de wasmachine of de webwinkel en vraag of je wasmachine geschikt is om de wasdroger op te monteren.

Is de droger onderhoudsvriendelijk?

Hoe onderhoudsvriendelijk is de condensdroger en hoeveel onderhoud heeft de droger nodig? Bij de meeste condensdroger moet je het pluizenfilter na elke droogbeurt reinigen. Maar ook de condensor moet je reinigen. De condensor bevindt zich aan de voorkant van de wasdroger. Dit onderdeel bereik je door een klepje te openen en de condensor uit de condensdroger te nemen. Het is best wel een groot onderdeel en het beste kun je dit afspoelen in de douche, in bad of in de wasbak. Let er wel op dat er veel pluizen uit de condensor komen. Dit kan resulteren dat jouw afvoer verstopt kan raken, dus het is misschien beter om de condensor buiten schoon te maken met de buitenkraan zodat alle pluizen buiten weg kunnen stromen.

condensdroger-pluizenfilter

Ook de afvoerslang moet je om de zoveel tijd even reinigen. Deze reinig je door de slang los te koppelen en hier water doorheen te laten lopen. Je zal zien dat er na verloop van tijd best wel wat vuil in de slang blijft hangen. Een verstopte afvoerslang kan ook zorgen dat je wasdroger niet correct werkt en je was dus niet goed droog wordt. Dus het is belangrijk om deze onderdelen regelmatig te controleren.

Het advies is om het pluizenfilter na elke wasbeurt te reinigen en je condensor moet je na een aantal wasbeurten reinigen. Je afvoerslang kun je het beste een aantal keer per jaar reinigen. Maak ook de trommel van de droger af en toe schoon. Doe dit met een microvezeldoek om de binnenkant niet te beschadigen. Maak ook gelijk eventjes de buitenkant van de wasdroger schoon en je bent weer helemaal klaar Je kunt ook kiezen om je wasdroger eventjes uit te zuigen met de stofzuiger. Er zullen altijd wat pluisjes, haren en ander vuil achterblijven in de wasdroger. Met de stofzuiger kun je al het vuil goed opzuigen. Dit voorkomt dat de wasdroger gaat verstoppen en mogelijk defect raakt.

Grootste voordeel van condensdrogers?

De voordelen van condensdroger zijn dat deze relatief goedkoop zijn en je condensdroger in elke ruimte kan plaatsen. Dat komt omdat het vocht opgevangen kan worden in een reservoir.

Grootste nadeel van condensdrogers?

Condensdrogers zijn niet de meest energiezuinige drogers, dat zijn namelijk warmtepompdrogers. Is energiezuinigheid en lage energiekosten belangrijk voor je, dan kun je beter voor een warmtepompdroger kiezen.

Handige video’s over condensdrogers

Koopgids: waar moet je op letten als je een wasdroger koopt

Zo reinigt u de pluizenfilters en condensor

Wasdrogers – Kooptips (Consumentenbond)

TIP: Beste condensdrogers bekijken

Categorieën: Huishouden

Alex Meyer

Hoi, ik ben Alex. Ik werk bij een bekende elektronica keten in Nederland. Ik ben in 2016 ProMansion.nl gestart om mijn kennis met jou te delen,

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *