Nieuwe keuken? Of is je oude koelkast stuk? Hoe dan ook je zoekt een inbouw koel vriescombinatie. Welke de beste is van jou hangt af van de nismaten van je keukenkastje en welke wensen je hebt.

TIP: Check goed de nismaten en het type scharnier van de deur (sleepdeur of deur-op-deur) en de zwaairichting (links- of rechtsom). Op basis hiervan kun je in combinatie met je wensen een goede inbouw koelkast met vriezer uitkiezen.
Pro Tip van Alex


Top 5 Beste Inbouw Koel Vriescombinaties

Deze koelkasten voldoen aan de volgende eisen:

  • Gratis bezorgd en aangesloten door Coolblue
  • Energielabel A+ of hoger
  • Erkende merken
  • Koelkast met afzonderlijke vriezer
  • Hoge klantbeoordelingen

#1Samsung BRB260035WW

Samsung-BRB260035WW-koelkast-inbouw-vriezer
  • Type scharnier: Sleepdeursysteem
  • Zuinige koelkast met energielabel A++
  • Dankzij ‘No Frost’ is het regelmatig ontdooien van je vriesvak verleden tijd.
  • De koelkast koelt zeer goed en is aangenaam stil met slechts 38 decibel.
  • Handig is het flessenrek en de uitschuifbare lade in het vriesvak.
Bekijk de Prijs
Coolblue

#2Zanussi ZBB28460SA

Zanussi-ZBB28460SA-inbouw-koelkast-met-vriezer
  • Type scharnier: Sleepdeursysteem
  • Zuinige koelkast met energielabel A++
  • Een zeer ruime inbouw koelkast. Het koel gedeelte heeft een inhoud van 202 liter en de vriezer 75 liter.
  • De koelkast bevat vier in hoogte verstelbare plateaus en twee groentelades.
Bekijk de Prijs
Coolblue

#3AEG SCB61826NS

AEG-SCB61826NS-inbouw-koelkast-vriezer
  • Type scharnier: Sleepdeursysteem
  • Zuinige koelkast met energielabel A++
  • De inhoud van de koelkast is zeer ruim met een volume van 253 liter. Het vriesvak heeft een inhoud van 61 liter.
  • Je hoeft de vriezer nooit meer te ontdooien omdat deze beschikt over ‘No Frost’.
Bekijk de Prijs
Coolblue

#4Zanussi ZBB28430SL

Zanussi-ZBB28430SL-inbouw-koel-vries-combinatie
  • Type scharnier: Sleepdeursysteem
  • Een stille koelkast met een geluidsniveau van slechts 36 dB.
  • De koelkast beschikt over drie planken die op hoogte verstelbaar zijn.
  • De vriezer bevat drie compartimenten voor je producten, de onderste lade is extra ruim.
Bekijk de Prijs
Coolblue

#5Bosch KIV38X20

Bosch-KIV38X20-inbouw-koel-vriescombinatie
  • Type scharnier: Sleepdeursysteem
  • Deze ruime Bosch koel vriescombinatie is een basic inbouwkoelkast zonder ‘onnodige’ extra features.
  • De koelkast is mooi en handig ingedeeld en bevat vier verstelbare plateaus en een extra rek voor flessen wijn of frisdrank.
  • Deze inbouw koelkast is geschikt voor Ikea Method keukens.
Bekijk de Prijs
Coolblue

Keuzegids

Wat is een inbouw koel vriescombinatie?

De naam zegt het al, maar een inbouw koel vriescombinatie is een koelkast met aparte vriezer. Deze koelkast combineert dus een koelgedeelte met een vriesgedeelte. Dit type koelkast bevat twee deuren zodat je elk gedeelte afzonderlijk van elkaar kunt openen.

inbouw-koelkastenOmdat dit een inbouw koelkast is wordt de koelkast in je keukenkastje ingebouwd zodat je het front van de koelkast niet ziet. Dit type koelkast is dus netjes weggewerkt in jouw keuken.

Waar op letten bij kopen van inbouw koel vriescombinatie?

grote-koel-vries-combinatieEen koelkast gaat met gemak 10 jaar mee. En daarom is het een product dat je niet regelmatig koopt. Want wanneer heb jij voor het laatst een inbouw koel- vriescombinatie gekocht?

Misschien is het wel je eerste keer. Omdat je een nieuwe keuken hebt gekocht? Of misschien is je oude koelkast wel kapot gegaan.

Hoe dan ook, je moet een nieuwe koel vriescombinatie kopen. En deze moet wel goed zijn en lang mee gaan. Maar waar moet je op letten?

Fabrikanten van koelkasten innoveren constant. Er zijn altijd weer nieuwe features die mogelijk ook voor jou interessant kunnen zijn. Zoals No Frost, hyfro fresh lades en LED-verlichting.

In deze koopgids behandelen we de basis eigenschappen waar je op moet letten. Plus moderne eigenschappen die niet persé noodzakelijk zijn maar wel je leven net wat eenvoudiger maken.

Dit moet je weten voordat je verder gaat:

1. Hoeveel ruimte heb je in je keuken?

Een inbouw koel-vriescombinatie wordt in je keuken ingebouwd. Het is daarom belangrijk om een aantal dingen te weten, voordat je verder gaat met je keuzes maken.

Een inbouw koelkast moet qua afmetingen passen in je keuken. Meet hiervoor de nismaat op. Dit bereken je door de kast van binnen op te meten. Vanaf de onderkant tot aan de bovenkant. Meet daarbij ook de nisbreedte op.

Een veel voorkomende nishoogte is 178 cm. De nisbreedte ligt vaak tussen de 56 en 57 cm.

Checklist voordat je een inbouw koelkast koopt:

  1. Meet de nishoogte.
  2. Meet de nisdiepte.
  3. Meet de nisbreedte.
  4. Meet de hoogte van het onderste frontpaneel.
  5. Controleer of het frontpaneel met een sleepdeur of deur-op-deur scharniersysteem vast zit.

2. Welke type scharnier moet de koelkastdeur hebben?

Je hebt de keuze uit twee soorten scharnieren. Het sleepdeurscharnier en het deur op deurscharnier. Deze laatste wordt ook wel vlakscharnier genoemd.

Wat is het verschil tussen de twee scharnieren?

Deur-op-deursysteem / vlakscharnier

verschil-vlakdeur-deur-op-deur-sleepdeur-koelkast

Bron: Koelkasten.nl

Bij dit systeem monteer je de deur van je keukenkastje direct op de deur van de koel-vriescombinatie. De koelkast zelf heeft hierdoor geen eigen scharnier, maar draait dus mee met het scharnier van je keukenmeubel. Hierdoor kun je de koelkastdeur verder openzwaaien.

Let hierbij wel op dat het scharnier van je keukenmeubel sterk genoeg is. Een volle koelkastdeur hangt met zijn volle gewicht aan je keukenkastje. Het kan zijn dat je scharnier afbreekt of het hout van je keukenkastje kapot gaat.

Sleepdeursysteem

Bij een sleepdeur heeft de koelkastdeur een eigen scharnier en het kastje van je keukenmeubel heeft een eigen scharnier. De deuren zijn via een sleepgeleider aan elkaar bevestigd. Hierdoor glijdt de koelkastdeur langs je keukenkastje. Het gewicht van je koelkastdeur hangt bij een sleepdeursysteem dus niet aan het scharnier van je (minder sterke) keukenkast deur.

Ons advies is dus om een sleepdeursysteem te kiezen, omdat dan het scharnier van de koelkastdeur behouden blijft. En dit scharnier is altijd steviger dan dat van een keukenkastdeurtje.

3. Welke zwaairichting moet de deur hebben, links of rechts?

Aan welke kant moet de deur van je koelkast openzwaaien, links of rechts? Bij sommige koelkasten kun je de deur aan beide kanten monteren, maar bij sommige koelkasten kan dit niet. Bedenk daarom goed wat voor jouw keuken het meest handige is aan welke kant de scharnieren komen te zitten.

4. Hoe groot is je huishouden?

Hoe groot moet jouw koel- vriescombinatie zijn? Let hierbij op hoeveel ruimte je nodig hebt in de koelruimte. En hoeveel ruimte je verwacht nodig te hebben in de vriesruimte.

Gemiddeld is een koelruimte tussen de 150 en 250 liter. En de inhoud van een vriesruimte ligt tussen de 65 en 100 liter.

Past deze koelkast in je keuken? Hierbij kijken we natuurlijk weer naar de nismaten. Heb je een bestaande keuken? Dan zit je vaak vast aan de beschikbare ruimte. Krijg je een nieuwe keuken en ben je momenteel met een keukenbedrijf bezig met de tekeningen? Dan kun je nog aangeven hoeveel ruimte je nodig wenst te hebben in jouw nieuwe keuken.

5. Wat is je budget?

Wat verwacht je uit te geven aan een inbouw koel- vriescombinatie. De meest verkochte koelkasten kosten rond de 500 euro. Maar het hangt helemaal af van je wensen waaraan jouw inbouw koel-vrieskast aan moet voldoen.

6. Waar moet jouw inbouw koel- vrieskast aan voldoen?

Natuurlijk, je koelkast moet goed koelen. En je vriesgedeelte moet goed vriezen. Dat is de basis van een goede koel-vriescombinatie. Maar je kunt ook letten op de volgende features:

Nooit meer ontdooien met No Frost

no-frost-nooit-meer-koelkast-ontdooienEen aangekoekte vriezer, het is weer tijd om de koelkast leeg te halen en helemaal te ontdooien. Niemand heeft daar zin in want het is tijdrovende klus. En waar laat je al je gekoelde producten.

Heb je altijd een volle koelkast en vriezer en wil je nooit meer je koelkast hoeven ontdooien? Kies dan zeker voor het No Frost systeem. Hierdoor hoef je nooit meer je vriezer te ontdooien.

Hoe werkt No Frost?

In het vriesgedeelte ontstaat altijd condensvocht door het openen en sluiten van je koelkast. Dit vocht zorgt na verloop van tijd ijs en rijpvorming. Het No Frost systeem elimineert het condensvocht door het direct na het sluiten van je koelkastdeur af te voeren.

Het systeem werkt prima. Het enige nadeel is dat je de deur van je koelkast niet direct opnieuw kan openen nadat je de deur hebt afgesloten. Dit komt omdat de koelkast met een ventilator de lucht aan het wegzuigen is.

Is Smart Frost of Low Frost hetzelfde als No Frost?

Nee, No Frost is 100% nooit meer ontdooien. Bij de andere varianten, zoals Low Frost, wordt het ontdooimoment wat verder uitgesteld, het vermindert in deze gevallen condensvorming. Maar je zult na verloop van tijd wel weer moeten ontdooien.

7. Plaatsing van je vriesruimte

Het vriesgedeelte in je inbouw koel- vriescombinatie kan op verschillende plekken zitten. Meestal zit de vriezer beneden, dit wordt een upside down koelkast genoemd.

Je hebt ook koelkasten met het vriesvak aan de bovenkant aan de zijkant of aan de binnenkant. Deze laatste zijn vaak kleinere koelkasten.

8. Welke energielabel

Hoe zuinig moet jouw inbouw koelvrieskast zijn? Let hiervoor op het energielabel. Dit staat altijd aan gegeven bij de koelkast op internet, of fysiek in de winkel.

energielabel-koelkasten

Momenteel loopt het energielabel tot A+++. Dit zijn de meest zuinige koel- vriescombinaties, maar ook gelijk de meest dure.

Op het energielabel zie je naast het gekleurde label diverse andere informatie staan. Zoals het energieverbruik in kWH per jaar, de inhoud van de koelkast, de inhoud van de vriezer en het geluidsniveau in decibel.

9. Geluidsniveau van de koelkast

Erger je je momenteel aan het gebrom van je oude koelkast? Let dan op het geluidsniveau. Stille koel- vriescombinaties produceren minder geluid dan 40 dB. Let ook op bij het plaatsen van je inbouwkoelkast dat deze netjes recht staat en dat er geen onderdelen zijn die kunnen gaan trillen.

10. Dispenser voor ijsblokjes en koud water

Deze is vooral populair met warme zomerse dagen. Je pakt een lekker glas drinken en gooit daar met gemak een paar ijsblokjes in. Hoor je de ijsblokjes al rinkelen in je ijskoude glas?

Met een ijsblokjesdispenser heb je altijd ijsblokjes paraat. En bij deze functie beschik je vaak ook over een ijskoud water kraantje of watertap.

11. Groentelade met vershoudzone of hydro fresh

groente-lade-koel-vriescombinatieKen je dat, dat je wat sla open hebt maar dat het de volgende dag al bruin is geworden in je koelkast? Of ben jij iemand die een keer per week de weekboodschappen doet en daarbij alle groente en fruit al heeft meegenomen.

Dan biedt een groentelade met vershoudzone uitkomst. Deze zogenaamde hydro fresh lade zorgt ervoor dat je groente, fruit, vlees en vis langer vers blijft. Dat komt omdat dit koelgedeelte een extra lage temperatuur heeft waardoor bacteriën de versheid niet kunnen aantasten.

12. Snel koelen met super koelen

Je ontvangt een Whatsappje, je schoonouders komen binnen een uur langs. En ze houden van een koud glas witte wijn, zonder ijs wel te verstaan. Je kijkt in de koelkast maar nergens een fles witte wijn te vinden.

Snel naar de supermarkt of slijterij om een flesje te kopen. En dankzij je koel-vrieskast met super koel functie kun jij de fles wijn binnen no-time koelen. Deze functie bevindt zich in de vriezer en kan voor korte tijd de temperatuur extra verlagen.

13. Type verlichting LED

Naast dat LED-verlichting je inbouw koel- vriescombinatie een futurische look geeft. Draagt het ook bij aan de energiezuinigheid van je koelkast. Sommige koelkasten beschikken over een achterwand met LED-verlichting waardoor de hele koelkast gelijkmatig wordt verlicht. In plaats van een klein lampje aan de zijkant van je oude koelkast.

14. Gelijkmatige koeling met Coolflow, PowerCooling, MultiAirFlow en AirFlowCooling.

Het marketingteam van elke koelkastfabrikant heeft er zijn eigen krachtterm voor verzonnen. Maar deze termen doen eigenlijk allemaal hetzelfde. Het zorgt voor gelijkmatige koeling in je koelgedeelte. Door een ventilator wordt de koude lucht gelijkmatig door je koelkast verspreidt. Het voordeel is dat je geen minder koude plekken hebt in je koelruimte.

15. Open deur alarm

De film begint zo. Je pakt uit de koelkast je favoriete drankje en alles wat snackbaar is. Met twee armen over elkaar vol snackage geef je met je voet de koelkast deur een zetje en je loopt zonder te kijken naar de bank waar je neerploft en geniet van je film.

Wat je niet hebt gezien is dat de koelkast deur op een kier is blijven staan. En dat je na de film in slaap bent gevallen helpt ook niet echt.

Een koelkast met open deur alarm zal met een pieptoon laten merken dat je even de film op pauze moet zetten zodat je de koelkastdeur nu goed kan sluiten.

En als je een inbouw koelkast vries combinatie hebt met smartphone app, dan kan het zomaar zijn dat je op je telefoon een notificatie ontvangt. Niet van je nieuwe liefje, nee van je koelkast.


Alex Meyer

Hoi, ik ben Alex. Ik werk bij een bekende elektronica keten in Nederland. Ik ben in 2016 ProMansion.nl gestart om mijn kennis met jou te delen,

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *